AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERAUTOBUSOLDTIMERVRACHTAUTO

Vrijstellingen wegenbelasting

Voor sommige voertuigen en personen gelden er vrijstellingen. Hieronder leest u hoe dit wellicht voor u van toepassing is.

Oude auto's

Voor sommige voertuigen ouder dan 25 jaar hoeft u wegenbelasting meer te betalen, zij kregen automatisch vrijstelling op het moment dat het voertuig ouder dan 25 jaar werd. Deze regeling is in 2008 aangepast. Op 1 januari 2012 werd de vrijstellingsregeling voor voertuigen van 25 jaar en ouder bevroren. Dit wil zeggen dat alle voertuigen met een constructiedatum (dit is niet de datum van eerste toelating) van na 31-12-1986 niet meer in aanmerking komen voor vrijstelling.

Per 01-01-2014 is de vrijstelling deels afgeschaft. De leeftijdsgrens blijft 25 jaar voor voertuigen op benzine en is ´om milieuredenen´ 40 jaar geworden voor auto´s op LPG en met dieselmotor, met voor benzinevoertuigen van 25 tot 40 de mogelijkheid van een ´kwarttarief´.

Zuinige auto's

Volgens het Regeerakkoord 2012 wordt ook de vrijstelling van wegenbelasting voor zuinige auto’s per 01-01-2014 afgeschaft. Voor de meeste auto’s is vanaf 1 januari 2014 weer wegenbelasting verschuldigd. Alleen zeer schone auto’s, met een CO2-uitstoot van minder 50 g/km, profiteren nog twee jaar langer van de vrijstelling.

Invaliden

Ook invaliden die een auto hebben, kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor vrijstelling, dit heet: invaliditeitsvrijstelling. De auto mag dan niet te duur zijn, de houder van de auto moet een verklaring van een arts overleggen waarin staat dat hij invalide is en hij kan niet met het openbaar vervoer reizen. Ook moet men, om voor deze vrijstelling in aanmerking te komen, geboren zijn voor 1 april 1918.MenuWegenbelastingWegenbelasting berekenenWegenbelasting nieuws Vrijstelling wegenbelasting