AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERAUTOBUSOLDTIMERVRACHTAUTO

Wegenbelasting oldtimer

Helaas is sinds 2014 belastingvrij autorijden voor nog maar weinig mensen weggelegd. Sinds 1 januari 2014 is de wegenbelasting oldtimer zo aangepast dat u alleen geen wegenbelasting meer betaalt als uw oldtimer veertig jaar of ouder is. Rijdt u een jongere oldtimer, dan betaalt u wegenbelasting. In het reageerakkoord stond dat vrijstelling van wegenbelasting voor alle oldtimers afgeschaft zouden worden wegens mileuoverwegingen, dit is nu dus enkel van toepassing op oldtimers jonger dan veertig jaar.

Oldtimerregeling 2012 en 2013

Reeds in 2012 werd de oldtimerregeling aangescherpt; meer voertuigen moesten wegenbelasting gaan betalen. Er zijn ook ideeen dat oldtimers voor dagelijks gebruik gekocht worden om op die manier de wegenbelasting te ontduiken. De regeling was altijd bedoeld om de eigenaren van oldtimers, meestal liefhebbers, tegemoet te komen daar zij meestal hun oldtimer enkel in het weekend rijden. Hoe het ook zij, de leeftijd voor de vrijstelling van wegenbelasting werd in 2012 opgeschroefd naar 30 jaar, geleidelijk weliswaar:

En toen kwam daar het regeerakkoord Bruggen slaan van het kabinet Rutte 2, waarin de vrijstelling in de wegenbelasting voor alle oldtimers wordt afgeschaft. Voor de liefhebbers en hobbyisten van oldtimers op benzine even schrikken, immer de LPG en Diesel regelingen waren al versoberd. Gezien de vele protesten kwam er toen een clausule bij die het toelaat dat u vrijgesteld van de wegenbelasting kunt blijven mits u niet meer dan 30 dagen in uw oldtimer rijdt. De Tweede Kamer vond dit onvoldoende, waarop er werd overlegd tussen staatssecretaris Weekers en de oldtimerliefhebbers om te kijken hoe dit opgelost kon worden.

Oldtimer regeling 2014

In de oldtimerregeling 2014 worden verschillen gemaakt in de soort auto qua brandstof leeftijd:

BouwjaarBenzineDiesel of LPG
1974 t/m 1987 Kwarttarief, maximaal 120 euro per jaar Volledig tarief
1973 of eerder nul nul

De voorwaarde van deze regeling is wel dat u uw oldtimer in de maanden december, januari en  februari moet schorsen, doet u dat niet heeft u geen recht op vrijstelling. Zo worden de liefhebbers en hobbyisten tegemoet gekomen en komt het milieu ten goed, immers dat was waar het in het reageerakkoord allemaal om begon. Een kwarttarief van 120 euro is 30 euro per kwartaal en dat lijkt dus alleszins te doen. Wie diesel of lpg rijdt, wat voor de meeste oldtimers niet het geval is, is pas goedkoop uit als de auto minimaal 40 jaar oud is in 2014.

In onderstaand schema ziet u wat er voor uw voertuig qua wegenbelasting verandert is sinds 1 januari 2014.

Wegenbelasting oldtimers schema 2014MenuWegenbelastingWegenbelasting berekenenWegenbelasting nieuws Vrijstelling wegenbelasting