AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERAUTOBUSOLDTIMERVRACHTAUTO

Wegenbelasting nieuws

Op deze pagina vindt u diverse nieuwberichten omtrent wegenbelasting terug. Voor het meest recente wegenbelasting nieuws kunt u het beste op onze partnerpagina kijken!

RDW Check en de Wegenbelasting


11-11-2016

Als je een tweedehands auto wil aanschaffen, ga je natuurlijk controleren of je dit kunt betalen. Bij het kopen van een auto heb je tenslotte niet alleen maar te maken met de prijs die je neerlegt voor de auto, maar krijg je ook te maken met verdere kosten als benzine en wegenbelasting. De meeste mensen calculeren benzine en wegenbelasting in als vaste lasten (en terecht!), maar vergeten dat het kopen van een tweedehands auto niet geheel zonder risico is en dat dit kan leiden tot onverwachtse kosten. Je weet tenslotte nooit wat het autoverleden van de tweedehands auto is en hoe de schadehistorie van de auto er uit ziet. Daarom is het verstandig om jezelf de vraag te stellen: “Hoeveel is de auto waard?” bij het kopen van een tweedehands auto.

Doe een autocheck bij het kopen van een tweedehands auto
Als je een tweedehands auto koopt, is het verstandig om een autocheck, een kenteken check of een RDW check te laten doen. Bij een tweedehands auto weet je tenslotte nooit wat de schadehistorie van de auto is en weet je niet of de autogegevens kloppen. Bij veel tweedehands auto’s is er namelijk sprake van verborgen gebreken: gebreken die niet direct zichtbaar zijn als je de auto koopt, zoals een incorrecte kilometerstand of problemen met de banden. Het gevolg is dat jij een bedrag betaalt voor de auto en vervolgens, naast benzine, verzekeringen en wegenbelasting, allerlei extra kosten krijgt, omdat de auto schade heeft waar jij niet op gerekend had. Het is daarom altijd verstandig om via een autocheck, een kenteken check of een RDW check het autoverleden na te trekken op schadehistorie.


RDW Check en NAP
Het is niet alleen slim om de schadehistorie van een tweedehands auto te achterhalen, maar het is ook verstandig om na te vragen wat de tellerstand van de tweedehands auto is. Deze taak wordt uitgevoerd door stichting NAP (Nationale Autopas) in samenwerking met het RDW. Je kunt ook zelf een NAP aanvragen bij elk BOVAG bedrijf of bij een ANWB keuringsstation. Ook is er een test mogelijk op de website van het RDW, waar je tegen betaling een advies krijgt over de kilometerstand. Het enige wat jij zelf hoeft te doen is het kenteken en de kilometerstand van de auto invoeren. Zorg hierbij wel dat je precies de kilometerstand doorgeeft zoals hij op dat moment is. Een verschil van 1 kilometer kan al een verkeerd advies opleveren. Zo weet je zeker dat de tellerstand die de verkopende partij aan jou heeft doorgegeven, daadwerkelijk de correcte tellerstand is.

Sluit geen slechte deal
Voorkom dat je een slechte deal sluit en een tweedehands auto met verborgen verbreken koopt en doe een autocheck, een kenteken check of een RDW check, of vraag een NAP aan. Zorg er op die manier voor dat je weet hoeveel je auto waard is en dat je de schadehistorie van de tweedehands auto kent. Zo krijg je niet te maken met onverwachtse kosten en kan jij genieten van je tweedehands auto!Oude Opel verkopen


11-11-2015

Kleinere modellen Opel's zijn ongekend populair in Nederland, zoals de Opel Corsa. Zowel wegenbelasting als verzekering zijn laag, maar ook de aanschafwaarde is toegankelijk met een gemiddelde prijs van circa € 13.000,00. Een Opel Corsa houdt lang zijn waarde vast, waardoor een 10-jarige Opel nog gerust € 2.500,00 kan opleveren. Dergelijke auto's zijn snel verkocht via autoverkoop-sites als Autoplaza. 

Wat als je Opel beschadigd of verroest is?

Uiteraard zijn Opel's met grote mankementen niet gemakkelijk verkoopbaar. Je komt dan al snel uit bij een autohandel die al dan niet gespecialiseerd is in Opel's. Wat levert een Opel dan nog op? Uiteraard hangt dit af van de mate van beschadiging. Is een auto total loss, of komt deze niet meer door de APK keuring vanwege hevige roestvorming, dan komt het er op neer dat je de Opel volledig af kunt schrijven. De auto zal nog enkele tientjes opleveren. Gelukkig is het wel zo dat menig autosloperij of handelaar in Opel's de auto gratis komt ophalen. Natuurlijk mag je niet de weg op met een afgekeurde auto, dus dit kan niet anders. 

Vraag altijd van te voren wat de handelaar denkt te bieden voor de Opel. Vraag of de auto gratis wordt afgehaald en zorg dat je alleen de Opel verkoopt aan een handelaar die bij de RDW is aangesloten.Op vakantie maar hoe kom je op Schiphol


10-11-2015

En dan is het zover, je mag je vakantie gaan boeken. Eerst de voorpret gehad met het uitzoeken van de bestemming en dan volgt vanzelf de volgende stap. Hoe kom je op Schiphol met je gezin en natuurlijk alle koffers.
Natuurlijk moet je ook op je geld letten en dan zou een goed alternatief een goedkope taxi naar Schiphol kunnen zijn. Voor een heel aannemelijk vast bedrag, welke al van tevoren is uitgerekend, wordt je thuis opgehaald, gewoon voor de deur. Deze schipholtaxi kan je gewoon online bestellen of als je toch een stem wilt horen kan je natuurlijk ook altijd bellen.

Online bestellen.

Met online bestellen krijg je ook automatisch een besteloverzicht en daarna een bevestiging. Altijd prettig om te hebben. De taxi komt dan op de door jou gekozen tijd voor de deur rijden en wordt je rechtstreeks naar Schiphol toe gebracht. Geen omwegen of vreemde mensen ophalen, want de taxi is er alleen voor jou. Dat is toch een heel prettig begin van je vakantie.

Met terugkomst op Schiphol staat taxi weer klaar.

Ook als de vakantie er weer opzit, kan je natuurlijk een schipholtaxi regelen bij voor weer naar huis toe. Of nog makkelijker, dit is al geregeld voordat je op vakantie ging, samen met de heenrit naar Schiphol. Omdat alle gegevens al zijn door gegeven, staat er na de landing een chauffeur klaar op Schiphol, om je weer naar huis te brengen. Geen verrassingen met het tarief, want dat is al besproken. Zeker na een lange vlucht en met kleine kinderen, heb je geen zin meer in gezeur voor vervoer en wil je gelijk naar huis toe. Ook dan is het een rustgevende afsluiting van de vakantie en kan je thuis nog tevreden terugkijken op je reis.

Pas op Schiphol op voor rondselaars.

Nog even een waarschuwing voor als u op Schiphol loopt. Tegenwoordig lopen er rondselaars van taxibedrijven rond die vlak na de draaideuren de mensen aan spreken voor een taxi. Laat u niet verlijden want u gaat dan zeker veel te veel betalen. Kijk gewoon van te voren even rond op internet en bestel de taxi online!

Voordelen online een taxi bestellen op een rijtje:

Makkelijk thuis je taxi naar Schiphol reserveren.
Een stuk voordeliger dan zomaar in een taxi stappen.
Ook de terugweg kan je reserveren.
Zekerheid en betrouwbaar taxivervoer.
Geen gesleep met de koffers.Wegenbelasting gaat omhoog voor afbouw BPM


2-10-2014

Of beter gezegd: autobezit wordt nog eens zwaarder belast. “Het moet toch ergens vandaan komen”, aldus Bovag-voorzitter Bertho Eckhardt en deze keer is dat via de wegenbelasting.

Een kleine samenvatting: in Nederland hebben we BPM, een belasting in strijd met Europese wetgeving. En dus moet de BPM eruit, liefst zo snel mogelijk. De “autobrief” zit eraan te komen nu de begroting wordt afgerond en daarin zal duidelijk worden hoe de Nederlandse overheid de komende tijd belasting gaat innen bij de weggebruiker.

Het probleem echter is dat de BPM een de overheid enorm veel geld oplevert. Om het verlies van dit enorme bedrag (zo’n €900.000.000 euro) te compenseren wordt nu overwogen door staatssecretaris Wiebes om de Wegenbelasting te verhogen. De Bovag “is het er in eerste instantie niet mee eens” maar Eckhardt zegt wel begrip te hebben voor het feit dat het kabinet met een sluitende begroting moet komen.

Op de lange termijn (ongeveer 3 jaar) zou de wegenbelasting echter wel moeten zakken volgens Eckhardt, om op die manier mobiliteit voor meer mensen betaalbaar te maken. Tot die tijd mag de autobezitter extra betalen.Wegenbelasting ontdoken met wisseltruc


27-3-2014

In Nederland rijden diverse auto’s rond die op papier ‘oud zijn gemaakt’ waardoor er geen wegenbelasting over wordt betaald, terwijl dit wel zou moeten. De instanties trekken aan de bel.

Tot dit jaar was in Nederland elke auto van 25 jaar en ouder vrijgesteld van wegenbelasting. Sinds kort is deze grens naar 40 jaar opgetrokken, met enkele uitzonderingen.

Nu veel auto’s niet meer als ‘oldtimer’ in aanmerking komen laten hun eigenaren de achteraf ingebouwde LPG-tank verwijderen. Een actie waarna de wagen opnieuw wordt gekeurd door de RDW. Hierbij schijnt met regelmaat aan het licht te komen dat er, al dan niet met medeweten van de eigenaar, een wisseltruc is toegepast, laten we het ‘de omgekeerde Afrikaanse voetballer’ noemen: de auto heeft een oudere identiteit aangemeten gekregen, waardoor er ten onrechte jarenlang geen wegenbelasting is afgedragen.

”Het blijkt dat veel wagens bij lange na geen 25 jaar oud zijn, terwijl ze wel zo stonden ingeschreven”, aldus een woordvoerder van de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit in de Metro. Samen met de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gaan zijn nu op het orgel. Hoe werkt de grote wisseltruc?

Een oud belastingvrij brik wordt voor inschrijving bij de RDW aangeboden. Als dit uit een ander EU-land afkomstig is krijgt dit een chassisnummer (VIN) zonder dat er naar de technische staat wordt gekeken. Dit VIN wordt vervolgens gebruikt voor een nieuwer exemplaar van dezelfde auto, identiteitsfraude/klonen dus. Het chassisnummer klopt met wat er in de papieren staat, dus je hebt een grondige technische inspectie nodig om onraad te ruiken.

Best een lucratieve business dus. Iets soortgelijks zagen we in het verleden al eens bij een Land Rover, die door de Amerikaanse autoriteiten zonder pardon compleet werd vernietigd. In Nederland zal het waarschijnlijk bij een belastingaanslag en een eventuele naheffing (mits aannemelijk kan worden gemaakt dat de eigenaar op de hoogte was van de fraude) blijven.

Het is niet bekend wat de omvang van deze fraude is. In een reactie laat het RDW aan ons weten: “er zijn geen exacte cijfers bekend. Niet bij de RDW, niet bij de Politie of bij AVC”.

Update: de AVC indiceert bovendien dat Metro zijn verhaal wat sappiger heeft willen verkopen dan het in werkelijkheid is: “de quote in het artikel op naam van de stichting aanpak voertuigcriminaliteit staat suggereert iets dat er niet is. Woorden als ‘veel’ en ‘talloos’ kunnen wij in dit verband niet waarmaken.“

Bij de omvang van de fraude kan je derhalve je vraagtekens plaatsen, maar dat betekent uiteraard niet dat het probleem er niet is.Wijzigingen tarieven wegenbelasting 2014


6-1-2014

Elk jaar komen er wijzingen wat betreft de wegenbelasting aan. U wilt vanzelfsprekend weten welke wijzigingen dat zijn en of die voor u van toepassing zijn. Het kabinet heeft voorstellen gedaan om in 2014 de wegenbelasting aan te passen. Een van de belangrijkste nieuwe regels betreft de vrijstelling(en). De aanpassingen betreffen ook de zuinige auto's welke voorheen gespaard bleven van een heffing. Bij een personenauto met een CO2 uitstoot niet hoger dan 50 gram per kilometer blijft de vrijstelling gehandhaafd tot 2015, maar bij een hogere uitstoot moet u wegenbelasting gaan betalen.

Ook voor oldtimers gelden andere tarieven. Voor oldtimers van 26 tot 40 jaar die op benzine rijden gaat een aangepast tarief gelden. Voor de categorie auto's die op diesel of LPG rijden en jonger zijn dan 40 jaar vervalt de vrijstelling. Belangrijk is om het nieuws over de zo genoemde oldtimerregeling goed in de gaten te houden want dat kan een behoorlijk verschil in uw maandelijkse lasten maken.

Diesel rijden nog wel goedkoper?

Bovenstaande aanpassingen zullen ook van invloed zijn op auto's die op diesel rijden. De wegenbelastingvrije dieselauto's zullen vanaf januari 2014 niet meer kunnen genieten van een vrijstelling. Of het uiteindelijk goedkoper is om diesel te blijven rijden hangt natuurlijk ook af van het aantal kilometers dat u per jaar rijdt. Het zogenoemde omslagpunt voor benzine versus diesel (of LPG) zult u mee moeten nemen naast het vervallen van het belastingvrij rijden.

Klik hier om direct met de tarieven van 2014 erin verwerkt uw wegenbelasting berekenen.

MenuWegenbelastingWegenbelasting berekenenWegenbelasting nieuws Vrijstelling wegenbelasting