AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERAUTOBUSOLDTIMERVRACHTAUTO

Wegenbelasting informatieDe wegenbelasting

Wat is wegenbelasting? In een zin samengevat: Wegenbelasting is de belasting die door de overheid wordt geheven op het gebruik van het wegennet.

Eigenlijk is wegenbelasting een veel gebruikt woord voor motorrijtuigenbelasting. Wegenbelasting is verplicht in Nederland voor eenieder die een voertuig bestuurt. Uiteraard zijn er enkele uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld omdat u een zuinige auto of een oldtimer heeft. Bij een personenautoauto wordt het tarief bepaald aan de hand van het ledig gewicht van uw auto, de provincie waar u in woont en de brandstof die uw auto gebruikt.

Wegenbelasting wordt echter niet alleen geheven op auto's, ook andere voertuigen zoals motors, campers of bestelauto's hebben moet u wegenbelasting voor betalen. Wij hebben op deze website bij elke categorie omschreven wat de eisen zijn van het voertuig, zo komt u snel te weten hoeveel wegenbelasting u dient te betalen.

Wegenbelasting gaat onder andere naar het onderhoud van het wegennecht, echter is de wegenbelasting geen 'doelbelasting' meer - het geïnde bedrag wordt niet meer automatisch aan de wegen of de infrastructuur besteed. De inkomsten uit de wegenbelasting overstijgen dan ook de uitgaven aan het wegenonderhoud. Het geld gaat naar de algemene middelen, dit geldt voor het Rijk en voor de provincie. Voor de provincie zijn de 'provinciale opcenten' de belangrijkste bron van inkomsten.


Hoogte wegenbelasting

De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van het gewicht en het type van het voertuig (personenauto, vrachtauto, autobus enz.), het gebruik (privé of zakelijk), de soort brandstof (benzine, diesel, lpg), de provincie waarin de houder van het voertuig woont en de leeftijd van het voertuig (voertuigen ouder dan 25 jaar zijn vrijgesteld van wegenbelasting mits de datum van eerste toelating vóór 1 januari 1987 is). De houder van een auto gaat belasting betalen vanaf het moment dat het kentekenbewijs op zijn naam staat. Het maakt niet uit of er gebruik wordt gemaakt van de openbare weg, staat de auto altijd op privé-terrein of in een garage, dan moet toch wegenbelasting betaald worden.

Let op: Op 1 januari 2012 werd de vrijstellingsregeling voor voertuigen van 25 jaar en ouder (oldtimers) bevroren. Dit wil zeggen dat alle voertuigen met een constructiedatum (dit is niet de datum van eerste toelating) van na 31-12-1986 niet meer in aanmerking komen voor vrijstelling van wegenbelasting. Meer over vrijstellingen leest u bij vrijstellingen.

Wilt u meer weten over uw wegenbelasting klikt u dan hier om naar wegenbelasting berekenen te gaan.

Betalen van de wegenbelasting

De wegenbelasting (of dus motorrijtuigenbelasting) wordt door de Belastingdienst geïnd. Deze wegenbelasting wordt steeds per drie maanden vastgesteld en er kan per maand of per jaar betaald worden. U kunt de wegenbelasting per maand betalen door middel van een automatische incasso, waarbij het verschuldigde bedrag maandelijks van de rekening wordt afgeschreven. U kunt ook met een acceptgiro betalen, waarbij u op een korting kunt rekenen als u voor een jaarbetaling kiest. Een uitzondering op het betalen van wegenbelasting is van toepassing op invaliden (als aan de voorwaarden wordt voldaan voor een invaliditeitsvrijstelling).



Menu



WegenbelastingWegenbelasting berekenenWegenbelasting nieuws Vrijstelling wegenbelasting