AUTOBESTELAUTOMOTORCAMPERAUTOBUSOLDTIMERVRACHTAUTO

Wegenbelasting berekenen

Wegenbelasting is een indirecte belasting die onder meer in Nederland wordt geheven op het bezit van een motorvoertuig. Het is dus een houderschapsbelasting. De wegenbelasting wordt geheven over het bezit van een auto en dus niet over het gebruik zoals in sommige andere landen. Of u nou veel rijdt of weinig, het bedrag blijft gelijk. De wegenbelasting wordt opgelegd door de centrale overheid en geïnd door de Belastingdienst. Bovenop de wegenbelasting betaalt u 'provinciale opcenten'. Hoe hoog dat bedrag is, is afhankelijk van de provincie waarin u woont. Deze belasting was oorspronkelijk ingevoerd om aanleg en onderhoud van wegen te bekostigen, redenerend vanuit het profijtbeginsel: diegene die van de wegen gebruik maakt dient daar ook voor te betalen.

Het berekenen van de wegenbelasting

Hoe kunt u berekenen hoeveel wegenbelasting u moet betalen voor je auto? Kort gezegd komt het erop neer dat hoeveel wegenbelasting u moet betalen afhangt van een aantal factoren:

U kunt hierboven op de grote balk op de gewenste categorie te klikken uw wegenbelasting berekenen. U weet binnen enkele seconde wat het voor u geldende tarief is. De tarieven zijn altijd up-to-date. Natuurlijk zijn er meer websites waar u uw wegebelasting kunt berekenen, zoals wegenbelasting berekenen.

Gewicht (massa) van het voertuig

Wegenbelasting massa voertuig te vinden op kentekenbewijsZoals gezegd, hoeveel wegenbelasting u moet betalen, hangt onder andere af van het gewicht (de massa) van het motorvoertuig. Hieronder wordt verstaan de massa van het lege voertuig in bedrijfsvaardige staat. Dus met inbegrip van de bedrijfsstoffen, reservedelen en gereedschappen, die tot de normale uitrusting behoren.

Deze massa in kilogrammen is terug te vinden op het kentekenbewijs deel 1 van het voertuig onder het kopje 'Massa ledig voertuig'. Klikt u op de volgende link om direct de wegenbelasting voor uw auto te bereken wegenbelasting auto berekenen.

Wegenbelasting België

De wegenbelasting in België heet "verkeersbelasting". Naast de eigenlijke verkeersbelasting, is er nog een Belasting op Inverkeerstelling (BIV) voor nieuwe inschrijvingen, een accijnscompenserende heffing voor dieselvoertuigen (ACOB) en het Eurovignet. De inschrijvingstaks werd vanaf 1 januari 2006 afgeschaft in Vlaanderen, en vanaf aanslagjaar 2008 werd ook de Accijnscompenserende heffing voor dieselvoertuigen (ACOB) afgeschaft. Wilt u hier meer over weten gaat u dan naar Verkeersbelasting.MenuWegenbelastingWegenbelasting berekenenWegenbelasting nieuws Vrijstelling wegenbelasting